Sundhedsplejersken måler blandt andet højde og vægt på alle skolebørn. Undersøgelser viser, at det ofte er svært for forældre at se, at deres barn er begyndende overvægtigt. Det kan derfor være en ubehagelig overraskelse, når sundhedsplejersken kontakter, for at gøre opmærksom på at barnet har brug for støtte til at ændre livsstilen i en sundere retning.

Antallet af overvægtige og svært overvægtige børn og unge er tredoblet de sidste 30 år. Hvert 5. barn i Danmark er overvægtigt og 70 % af dem er det også som voksen. Der er mange grunde til, at det er blevet sådan, men vores mere stillesiddende liv i kombination med den meget lettere adgang til søde og fede fødevarer end for bare 20 år siden, er bestemt medvirkende.

Overvægtige børn og unge oplever ofte dårligere livskvalitet, ensomhed og utilfredshed med deres krop end deres jævnaldrende. Mange af børnene bliver mobbet og isolerer sig derved fra kammeraterne. Det kan let føre dem ind i en ond spiral, hvor de trøstespiser og rører sig endnu mindre. Så de har virkelig brug for forældrenes hjælp.

Det allervigtigste i forhold til overvægt hos børn og unge er forebyggelse: At bevare normalvægten barndommen igennem. Det næstbedste er at få hjælp og støtte til de livsstilsændringer, der skal til for at skabe forandring, hvis barnet allerede er blevet overvægtigt. 

Sundhedsplejen samarbejder med Sundhedscentret om at hjælpe børn med overvægt. Familien kan også selv kontakte Sundhedscentret for råd og vejledning.

 

Publiceret 07-03-2019