Det er helt naturligt med humørsvingninger, nedstemthed og træthed de første uger efter en fødsel. Men for op mod 10 % af alle nybagte forældre, trækker det ud og udvikler sig til en tilstand, der minder om depression. Det rammer særlig ofte kvinder, der stiller høje krav til sig selv. Det går over igen, men det går hurtigere, når man får hjælp.

En fødselsdepression er kendetegnet ved, at mor oplever en følelse af tristhed, søvnløshed og energiløshed, som kan forstyrre mor-barn kontakten, fordi mors evne til at reagere på barnets behov nedsættes.

Fædre kan også rammes, men vil ofte have andre symptomer. For eksempel blive opfarende, trække sig hjemmefra eller bruge alkohol.

Nedsat kontakt og reaktioner kan gøre, at barnet bliver grædende, utrygt og ængsteligt, eller måske for nemt og stille. Derfor er det vigtigt at man får hurtig hjælp.

Heldigvis kan langt de fleste små børn i en kortere tid klare at have en deprimeret mor eller far, men det er naturligvis vigtigt, at man får behandlet depressionen, så perioden bliver kortest muligt.

Sundhedsplejen har erfaring med fødselsdepression og tilbyder særlig samtale til både mor og far i forbindelse med 2 mdrs. besøgene af hensyn til tidlig opsporing og hjælp.

Publiceret 07-03-2019